Hopp til innholdet

Arktis – verdens nordlige region

Arktis

Arktis er navnet på verdens nordlige region, og området defineres stort sett som alt nord for polarsirkelen. Denne sirkelen går så langt nord som man må for å oppleve midnattssol under sommersolvev, eller at solen ikke står opp i det hele tatt på vintersolverv. Mesteparten av regionen er ishav, i tillegg til nordområdene i Alaska, Grønland, Russland, Canada, Norge, Finland og Sverige.

Nordpolen og sydpolen

Antarktis fakta: Akkurat som Arktis er navnet på nordkalotten, er Antarktis navnet på planeten sørlige kontinent. Geografisk sett er det nærmest speilbilder av hverandre. Der nordpolen er hav som er omringet av kontinenter, er sydpolen et kontinet som er omringet av hav. Dyrelivet er også svært forskjellig, med pingviner og sjøløver på sørpolen, og isbjørn og reinsdyr nær nordpolen. Navnet kommer fra Arktos, som er gresk for bjørn. Nordområdene er isbjørnens rike, og anti-arktos er så klart motpolen.

Endringene vi ser i temperatur og klima viser seg mye tydeligere i polaromårdene, og vi ser at isens utbredelse blir mindre og mindre. Dette går særlig ut over isbjørnen, som er tilpasset et liv der de jakter på sel som holder til på det store, frosne nordishavet om vinteren.

Turer til Arktis

Nordområdene er blant de siste områdene i verden som ikke har blitt særlig bygd ut av mennesker, og naturen kan mange steder være overveldende. For de fleste er en tur til Svalbard innenfor rekkevidde, og mange lar seg imponere av det golde og ubevokste landskapet. Det er ikke mange planter som overlever den arktiske vinteren, og det er nesten skremmende å se hvor stille, tomt og livløst det er i det kaldeste nord.

I isbjørnens rike er størrelse en fordel for å holde varmen, og det er ikke uten grunn at verdens største landlevende rovdyr holder til her. Isbjørnen er et av få dyr som aktivt jakter på mennesker. Flere ekspedisjoner har i det siste prøvd å skaffe finansiering gjennom kryptovaluta som Electrum og dogecoin og kanskje en økt interesse vil gjøre folk mer bevisste på klimaendringer.

Arktiske folk

De tidligste sporene etter bosetting i Arktis stammer fra rett etter at den siste istiden tok slutt for litt over 12.000 år siden. Komsa-kulturen i Finnmark er kjent for å lage redskap av skifer, siden de ikke hadde tilgang på flint eller vulkansk glass. I dag lever det forstsatt mennesker etter tradisjonelt mønster i nordområdene, som Inuittene på Grønland eller Tunguser i Sibir.

Samene i Norge er kanskje det arktiske folkeslaget som har bevegd seg mest bort fra det enkle livet, men de holder fortsatt fast på spennende reindriftstradisjoner og et språk med en rik muntlig kultur.

Siste innlegg