Til Sydpolen med Burberry

De fleste kjenner Burberry som et dyrt luksusmerke med et karakteristisk rutemønster. For Roald Amundsen – den første til å nå Sydpolen, betød navnet noe helt annet.

burberryOpp fra skyttergraven

Thomas Burberry åpnet sin første butikk i Basingstoke i 1856. Han fant ettehvert opp gabardin, et stoff som både var sterkt, pustende og vannavstøtende. Burberry skjønte at han her satt noe som kunne legge grunnlaget for et helt imperium. Han mente at stoffet burde være perfekt for det militære, han produserte en frakk med krage som offiserene brukte i skyttergravene, denne ble kalt trench coat, et plagg som etterhvert har blitt et vanlig syn på gata.

Motpoler

brtiBurberry har hatt ambassadører som Romeo Beckham, Andy Murray og Emma Watson. Det som imidlertidig er mindre kjent er at merkets første ambassadør var vår egen polarhelt. Gabardin – Thomas Burberrys nyvinning var perfekt for Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen. Han brukte plaggene i kombinasjon med pels. Den lave vekten og gode fleksibiliteten gjorde det fullt mulig å gå på ski og arbeide med hunder uten å bli hverken for varm eller for kald. Amundsen var i utgangspunktet bare ute etter å bruke Burberry som teltmakere, men ble etterhvert overbevist om å kle seg fra topp til tå med skredderens plagg.

Tidligere har vi nevnt polfarere som Erling Kagge som hadde en sponsoravtale med klokkeprodusenten Rolex, men Amundsen var ikke bare først ute til å nå Sydpolen, han var også først når det gjaldt å skaffe seg sponsoravtaler. Kaptein Robert Falcon Scott tapte på målstreken for Roald Amundsen, han benyttet seg av Burberrys teltduker, men gikk for et tykkere og tyngre materiale til klærne. Dette var nok en av mange tabber som gjorde at Scott og hans lag aldri kom i live fra ekspedisjonen. Der Amundsen brukte hunder, brukte britiske Scott ponnier og der Amundsen brukte ski, gikk britene til fots.