Karriere som polarhelt

Det er ikke alle forunt å å få reise til polare strøk. Spesielt ikke på måte de gjorde det i gamledager, da det meste var uoppdaget og det var plenty av nybrottsland.  Roald Amundsen og Fritjof Nansen ble nasjonalhelter og internasjonale superkjendiser etter sine eventyr. I senere tid har det også kommet mange nye helter, selv om de ikke har nådd opp til sine forgjengere hverken når det gjelder heltestatus eller prestasjoner.

Norge på kartet

x52fTECBørge Ousland er en av disse som har bidratt til å sette Norge på eventyrerkartet også i nyere tid. Han begav seg ut på sitt første eventyr i 1986 da gikk på ski over Grønland sammen med Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas. Dette er en stor prestasjon, men gjerne ikke like stor som det kan virke når man ser på kartet. På grunn av at jorden er rund og at den da blir umulig å fremstille korrekt på et flatt papir virker enkelte områder mye større enn de virkelig er. Kart blir fremstilt på ulike måter og den fremstillingen vi er mest vant til å se er Mercators projeksjon, på bildet under kan vi se hvor stort Grønnland er portrettert på vanlige kart og den egentlige størrelse.

Etterhvert tok Ousland på seg tøffere utfordringer som da han var den første til å gå til Nordpolen uten etterforsyninger, en tur han gikk sammen med Erling Kagge. Kagge ble etterhvert den som for alvor tok opp arven etter de norske polarheltene. I 1993 nådde han Sydpolen alene og uten hjelp, etter 1310 km på ski over femti dager. Han hvilte på ingen måte på laubærene etter denne prestasjonen for i mai 1994 besteg han Mount Everest og ble dermed den første til å nå jordens «tre poler», oppført i Guinness rekordbok for dette.
New Yorks kloakk, fra The Bronx, via Manhattan, til Atlanterhavet. Erling Kagge er en av få nordmenn som har figurert på forsiden av Time Magazine og han var i lengre tid en sentral del av Rolex’ reklamekampanjer. Av de senere polarheltene må selvsagt også Jarle Andhøy nevnes, han har vi omtale her tidligere som den siste viking og har vært på både Sydpolen og gjennom Nordvestpassasjen.

Polarhelter og populærkultur

timeDet finnes nå flere reisebyråer som tilbyr turer til polare strøk, her har man muligheten til å komme nært på “den siste villmarken” og samtidig gå i fotsporene til norges nasjonalhelter. Dette er turer man ikke finner hos vanlige turoperatører og ingen av dem har heller vanlige priser. Et rimeligere og definitivt mindre seriøst alternativ til å oppleve et liv i polare strøk er dataspillet Polar Bear simulator, her får man opp jakte og vandre rundt som isbjørn. Det finnes heller få dataspill og simulatorer som tar for seg polare strøk, spillutviklerne i RTG er dog et hederlig unntak. De laget nylig en spilleautomat med polarutforskere som tema, den har fått navnet Polar Explorer og kan finnes på de fleste nettcasinoer. Denne siden av underholdningsverdenen har ikke hatt for vane å fokusere på polarutforskning, men alle som belyser temaet på en god måte er hjertelig velkommen.

Det er heller vanligere at eventyrene blir portretert gjennom bøker, som for eksempel tidligere omtalte Helge Ingstad sine verker. Erling Kagge bygget sin neste karriere på bøkene han skrev . Nylig begav han seg ut på et nytt eventyr da han sammen med urbanisten Steve Duncan gikk på tur gjennom New Yorks kloakk, fra The Bronx, via Manhattan, til Atlanterhavet, dette ble til en egen bok. Erling Kagge er en av få nordmenn som har figurert på forsiden av Time Magazine og han var i lengre tid en sentral del av Rolex’ reklamekampanjer. Av de senere polarheltene må selvsagt også Jarle Andhøy nevnes, han har vi omtale her tidligere som den siste viking og har vært på både Sydpolen og gjennom Nordvestpassasjen. Etter å ha gitt ut På eventyr,  Alene til Sydpolen og Nordpolen: det siste kappløpet startet han sitt eget forlag kalt Familievennen, som senere ble til Kagge Forlag. Jarle Andhøy fikk en TV-karriere etter å ha laget dokumentar om oppdagelsesferdene, i tillegg til å gi ut bøker.