En helstøpt mann

 

Helge Ingstad var juristen, forfatteren, polarhelten, vitenskapsmannen og pelsjegeren som beviste at vikingene var de første til å oppdage Amerika, hele 500 år før Christopher Columbus

Eventyreren

Han var utdannet jurist, men etter få år foran pulten fant han ut at livet som kontorrotte ikke var noe for ham. Derfor dro den 27 år gamle Helge Ingstad til Nord-Canada for å drive pelsjakt i 1926. Ingstad returnerte til Norge fire år senere og gav ut boken Pelsjegerliv her forteller han om  livet blant Nord-Canadas indiandere. Etter returen til Norge ble han sysselmann på Grønland og gav ut Øst for den store bre i som fortalte om tiden hans på Grønland i 1935. Bøkene skaffet han internasjonalt ry som en heltemodig eventyrer, men også som en stor forfatter. Knut Hamsun var blant dem som hyllet Helge Ingstads litterære verker.

helgeVikingenes mann

Ingstad døde i 2001 –  101 år gammel. En av de mange milepælene som står igjen er at han beviste at vikingene var de første til å oppdage Amerika – 500 år før Columbus. Lenge ble teorien om at vikingene var først sett på som en legende, og generasjoner av skolebarn har alltid blitt fortalt at Christopher Columbus var den første. Han var fascinert av de islandske sagaene og i 1953 begynnte han arbeidet med å studere de nordiske bosetningene som var utgangspunkt for vikingenes amerikareiser. Etter å ha studert sagaene og et vikingkart av Vinland fra 1440, begynnte Ingstad å utforske kysten langs Nova Scotia, Quebec, Newfoundland og Labrador på søken etter vikingspor. Etterhvert kom han frem til L’Anse aux Meadows hvor sjøkanten gav lovende indikasjoner på at det hadde vært en vikingbosettning på stedet. Sammen med ti eksperter gikk Ingstad og hans kone i gang med utgravingsarbeidet.

Funnene de gjorde viste at vikingene hadde vært på det amerikanske kontinentet allerede 500 år før Christopher Columbus. Myndighetene på Newfoundland fredet umiddelbart området og det ble senere satt på UNESCOs verdensarvliste.