Den siste viking

Han har søkt friheten på havet, utfordret myndighetenes restriksjoner og alltid villet hedre sjømennene som har seilt før han. Jarle Andhøy er ingen typisk norsk oppdager.

Som 19-åring la Jarle Andhøy ut på en 352-dagers seilas med en 27-fots seilbåt han døpte Beserk. To år senere brukte han den samme båten da han seilte til Antarktis og nær ble senket av en kjempebølge. Opptakene fra denne ekspedisjonen ble til Tv2-dokumentaren «Berserk i Atlantis», den første av en lang rekke dokumentarer om Andhøys ekspedisjoner.

I tillegg til et usedvanlig stort mot og god retningssans, har Jarle Anhøy vist seg som en usedvanlig dyktig filmskaper. Der de andre ekspedisjonsheltene har vært opptatt av å fremstille et glansbilde av seg selv og ekspedisjonene sine, viser Andhøy også medaljens bakside enten det er slåssing, drikking eller annen utagerende oppførsel.

På nær sagt alle ekspedisjonene har Andhøy fått problemer med myndighetene, men enten han har møtt kanadisk politi, russisk kystvakt, Utenriksdepartementet eller Polarinstituttet nekter Andhøy å fire på prinsippene om den frie sjømann.

jarle

 

Seiler sin egen sjø

– Og jeg kommer aldri til å søke norske polarmyndigheter om noe som helst! Norges Utenriksdepartement og Polarinstitutt bør heretter bare ligge unna fremover når jeg legger ut på tokt. Ifølge antarktistraktaten er området rundt Antarktis internasjonalt farvann, og da må Norge holde seg til havrettskonvensjonen, har han uttalt

– Jeg lengter etter å være på havet, etter sørisen og Antarktis. Det er mitt hjem. Det er frihetens siste skanse. Der er det ingen grenser, det er endeløst. Å kunne ferdes rundt på havet er en helt fantastisk følelse som vi har i oss etter vikingene, sa Anhøy til VG i februar i år.

Berserk til Valhall

Andhøy har seilet gjennom Nordvestpassasjen og innehar verdensrekorden for nordligste seilas, egenskapene som filmskaper fikk også etterhvert oppmerksomhet. Under Gullruten i 2009 vant «Berserk gjennom Nordvestpassasjen» prisen for beste dokusåpe, men Andhøy og gjengen ga prisen videre til Tangerudbakken-beboerne – som var nominert i samme kategori.

Andhøys fjerde ekspedisjon fikk navnet Berserk til Valhall, her dro han sammen med Alex Rosén og David Mercy i vikingen Ottars fotspor rundt Kolahalvøya og gjennom de russiske elvene og kanalene mot Østersjøen.